Skrevet: onsdag 21 december, 2022 Skrevet af: Jens Hansen Comments: 0

I vinterhalvåret er Danmark et land, der virkelig kommer til live. Fra december til januar fejrer Danmark julen med sine egne unikke skikke og traditioner. Hvis du planlægger en rejse til Danmark i denne juletid, eller hvis du bare gerne vil lære mere om den danske kultur, er her en guide til, hvordan danskerne fejrer jul, og hvordan du planlægger din egen festlige julefrokost! 

Det danske juletræ 

De fleste ved, at et stedsegrønt træ er en fast bestanddel af juletiden. Men i Danmark er det endnu mere specielt – danskerne har deres egen version af det klassiske juletræ kaldet Julgran eller “Juletræet”. Det er normalt dekoreret med rigtige stearinlys i stedet for elektriske lys og er kronet med en stjerne eller en engel. Træet er ofte pyntet med spiselige godbidder som tørret frugt, nødder, chokolade og småkager. Juleaftensdag samles hele familien omkring træet for at synge julesange og åbne gaver! 

Mad og drikke til jul 

Julemiddagen i Danmark ligner mange andre lande rundt om i Europa – den består af stegt kød (som regel svinekød), grøntsager (f.eks. kartofler og rosenkål), sovs og tranebærsauce. Til dessert kan du forvente traditionelle retter som risalamande (risengrød), æbleskiver (æblepandekager) eller kransekage (mandelkage). Hvad angår drikkevarer, er gløgg (gløgg) populært på denne tid af året. Den varme, krydrede drik er med til at holde dig hyggelig på de kolde vinterdage! Du kan smage det gode mad hos en julefrokost. Se mere her.

Planlæg din egen julefrokost i dansk stil 

Hvis du ønsker at bringe lidt af den danske julestemning ind i dit hjem i år, er der masser af muligheder for at holde din egen festlige fest! Start med at pynte dit hjem med klassiske skandinaviske dekorationer som papirstjerner eller papirhjerter, der hænger i snore på dine vægge. Sørg dernæst for at have mad og drikkevarer nok til alle – traditionelle danske retter som frikadeller (kødboller) eller smørrebrød (sandwiches med åbent ansigt) er altid noget, der falder i god jord! Endelig må du ikke glemme musikken – spil nogle klassiske julesange som “Jingle Bells” eller “Dejlig er julen” for at skabe lidt ekstra hygge.  

Uanset om du besøger Danmark til vinter eller er vært for din egen festlige fejring derhjemme, er der så meget at nyde, når det gælder om at fejre jul på traditionel dansk vis. Fra dekoration med Julgran-træer til nydelse af lækker mad og drikkevarer som gløgg-gulledrik – du kan være sikker på, at din ferie vil være fyldt med glade minder, der varer længe efter festlighederne er slut! Så hvad venter du på? Gør dig klar til at fejre jul på ægte dansk manér!